Üzleti angyalok — Venture Capital Summit

Üzleti angyalok szerepe a magyar piacon 

 

Károlyi Antal (TT)

Jelen pillanatban megoldatlan a korai fázisú (pre-seed) finanszírozás a magyar kockázati tőkepiacon. A kisszámú inkubátor és akcelerátor mellett nem beszélhetünk transzparens üzleti angyali piacról sem. A seed és a növekedési fázisú alapok deal flow-jához pedig elengedhetetlen ennek a szegmensnek a fenntartható működése.

Milyen célokat kell elérnünk? Az inkubátorokból és akcelerátorokból kikerülő szűrt és képzett, befektetésre kész projektekre lehet építeni egy angyalközösséget. Meg kell teremteni annak az infrastruktúráját, hogy a vállalkozók és a hozzáadott értéket nyújtani tudó angyalok gyorsan egymásra találjanak. Elő kell segíteni a szindikátusok megalakulását, lehetőség szerint külföldi, tapasztalt angyalokkal együttműködve. Nyilvános Term Sheet-ekkel, valamint a további befektetési köröket elősegítő szerződési feltételekkel és árazással kell gyorsítani a befektetési folyamatot.

Mit kell ehhez tennünk? A jól működő külföldi piacok példáját követve szükség van érdemi érdekképviseletre, ösztönző adókedvezmények és kockázatcsökkentő pénzügyi eszközök bevezetésére, az angyalok képzésére.